METSELBEDRIJF THOEN IN DE MEDIA

Metselaar George  gaat in jacquet

 

Door Hans Bos

 

NOOTDORP - De voorpret was minstens zo leuk als de uitvoering en ook over een paar honderd jaar zal George Thoen nog over de lippen gaan. De Delftse metselaar, gespecialiseerd in restau­ratie, is momenteel werkzaam aan het project Nieuwe Scheve Toren Pijnacker. De oorspronkelijke toren, gebouwd rond 1250, stortte op 18 april 1940 als gevolg van een slechte fundering in. De nieuwbouw van de toren is een leerlingenproject, aange­stuurd door specialisten, onder wie Thoen, die met zoon Bob ook al in Delft verantwoordelijk was voor de huidige Mauritiusbrug.

 

De werkzaamheden zijn dagelijks onderwerp van gesprek in Café Hofman op de hoek van de Wateringsevest, waar Thoen met vaste klanten goed is voor een grap en een grol, naast overigens hele diepzinnige gesprekken. Thoen geniet van zijn huidige klus. 'Het is uniek om een kerk op te bouwen. Tegenwoordig is het haast alleen maar slopen. Dit is veel mooier om te doen. Na een aarzelende start is de samenwerking nu perfect. Jan en Jan, de Brabanders uit Fijnaart en Ben en Willem weten waar ze het over hebben. Ook uitvoerder Maarten, die we hebben omge­doopt in Walter, hebben we inmiddels op de rails staan.

 

Het is hard werken, maar er is ook tijd voor een dolletje. Niet alleen omdat een meester zich moet onderscheiden van z'n leerlingen, maar ook omdat je er zo rond de kerstdagen best netjes uit mag zien, heb ik me maar eens in jacquet gehesen. Niemand weet er van, behalve m'n maten in de kroeg. Dan hebben we tenminste nog wat om over te praten deze week”.

Thoen heeft een fraai plan voor de toekomst bedacht. De Delftse Post met dit artikel, verpak ik in het plastic met een korte biografie en vervolgens metsel ik dat pakket in de toren. De vinder die straks, over een paar honderd jaar zichzelf rijk rekent, zal ik ook niet teleurstellen. Ik zal het losse geld wat ik in m'n knip heb zitten toevoegen. Zie het maar als mijn handtekening voor dit project". Medio 2001 wordt de Nieuwe Scheve Toren opgele­verd.